Veelgestelde vragen
Algemeen
Huisartsenzorg wordt vergoed uit de basiszorg, u hoeft dit niet zelf te betalen en het komt niet ten laste van uw eigen risico.
Medicatie en aanvullend onderzoek buiten de praktijk worden wel vergoed, maar gaan af van uw eigen risico. Een aantal verzekeraars hanteert een preferentiebeleid, waarbij niet alle medicatie 100% vergoed wordt.
Het inschrijftarief is het bedrag dat de huisarts per kwartaal ontvangt voor alle ingeschreven patiënten. Het maakt hiervoor niet uit of u nou wel of niet bij uw huisarts bent geweest.
De huisarts ontvangt het inschrijftarief van de zorgverzekeraar. Het zorgt ervoor dat u altijd bij uw huisarts terecht kunt als u zorg nodig heeft.
U hoeft dit bedrag niet zelf te betalen, het komt ook niet ten laste van uw eigen risico.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente u vragen naar de reden van uw contact. Ze is daarvoor opgeleid en doet dat om een inschatting te kunnen maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten.
De assistente is, net als de huisarts, verplicht vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven door welke arts u gezien wil worden. De assistente zal daar zoveel mogelijk rekening mee houden. Ons beleid is dat u zoveel mogelijk bij dezelfde arts terecht komt, zeker bij het vervolgen van een klacht. Indien u met spoed gezien moet worden heeft u soms geen keuze.
Zeg alstublieft uw afspraak af indien u niet kunt komen, dan kunnen wij een andere patiënt een plek aanbieden. U kunt dit op elk moment doen, ook als de praktijk gesloten is.
U kunt online via deze link uw afspraak afzeggen.
Om uw afspraak telefonisch te annuleren kunt u een bandje inspreken via 023 - 520 12 40, kies 3 en in het volgende menu kies 1. U komt niet in de wachtrij voor de assistente.
Indien u niet verschijnt op het spreekuur zonder af te melden zijn wij helaas genoodzaakt dit bij u in rekening te brengen. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten niet.
Helaas kunt u bij uw eigen huisarts niet terecht voor een medische verklaring. Dit is conform de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen te verstrekken over eigen patiënten.
Nee, u kunt voor uw rijbewijskeuring niet terecht in onze praktijk.
Wij verwijzen patiënten met deze vraag naar rijbewijskeuringsarts.nl of telefoonnummer 085-018 08 00.
Mensen die jonger zijn dan 25 jaar kunnen gratis terecht bij de GGD Haarlem voor SOA-testen via een online afspraak.
Mensen die 25 jaar of ouder zijn kunnen zowel bij de GGD Haarlem als bij ons terecht, maar de SOA-testen gaan wel ten koste van het eigen risico. Via deze link kunt u op onze website een online vragenlijst invullen, waarna onze doktersassistente contact met u opneemt.
Plekjes worden altijd eerst beoordeeld door de huisarts voordat deze worden verwijderd. Zo kan goed worden ingeschat wat voor ingreep moet worden ingepland en hoeveel tijd hiervoor nodig is.
Ingreepjes kunnen zowel overdag als op de avondspreekuren worden ingepland. Deze behandelingen gaan niet ten koste van uw eigen risico.
Als de huisarts besluit om het weefsel verder te laten onderzoeken gaat dit echter wél van uw eigen risico.
Jongeren die zich mentaal niet goed voelen, kunnen altijd terecht in onze praktijk. De huisarts kan dan samen met je kijken wat goede vervolgstappen zijn: soms kan dat een afspraak bij onze praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) jeugd zijn, soms een verwijzing naar een psycholoog en soms is alleen een ondersteunend gesprek bij de huisarts voldoende.
Gesprekken bij de GGZ-POH jeugd en de huisarts gaan niet ten koste van het eigen risico, een verwijzing naar een psycholoog wel (als je boven de 18 jaar bent).
Je kan altijd ook eerst kijken op thuisarts.nl om te kijken wat je zelf al kan doen bij psychische klachten of bijvoorbeeld angstklachten.
Voor bloeduitslagen en uitslagen van röntgenfoto's en echo's kunt u in principe de volgende werkdag bellen voor de uitslag. Als u 's ochtends belt krijgt u een terugbelafspraak met de assistente in de middag vanaf 13.30.
U kunt ook uw eigen uitslagen digitaal inzien via 'Uw Zorg online' of via het patiëntenportaal van het ziekenhuis zoals 'MijnSpaarneGasthuis'.
De huisarts hoort graag wat uw wensen ten aanziende van zorg en behandeling. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een voorkeur voor wel of niet reanimeren. U kunt hiermee beginnen als u nog gezond bent, maar ook wanneer u ouder wordt, of ziek.
Hiervoor adviseren wij u om te kijken op thuisarts.nl. Als u al meer weet over uw behandelwensen kunt u onderstaande formulieren invullen en een afspraak maken met de huisarts.
Formulieren:
Medicatie
Het kan om verschillende redenen voorkomen dat u medicijnen van een ander merk geleverd krijgt. Soms zijn er leveringsproblemen bij bepaalde merken. Daarnaast bepalen sommige zorgverzekeraars welke merken voor hun patiënten wel en niet vergoed worden, het zogenaamde preferentiebeleid.
Voor vragen omtrent geleverde medicijnen door de apotheek verwijzen wij u naar de apotheek. Zij kunnen u uitleggen waarom u een ander merk medicijn ontvangen heeft.
Dit kunt u bij uw apotheek aanvragen, zij hebben al uw medicatiegegevens.
Voor bepaalde medicijnen heeft een speciale verklaring nodig. Raadpleeg voordat u op reis gaat altijd de medicijnen mee op reis-hulp op de website van het CAK. Indien u een verklaring nodig heeft dient u deze zelf in te vullen, zodat de huisarts deze kan ondertekenen. Houd er rekening mee dat dit tijd kost.
Tegenwoordig zijn de regels rondom vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen* streng en worden deze middelen bijna nooit meer vergoed door de verzekeraar, ook al zou de huisarts aangeven dat het vergoed mag worden. Ook als u dit voorheen wel vergoed kreeg kan dit veranderen.
Dit wordt bepaald vanuit de overheid, dus ook de apotheek en zorgverzekeraar hebben hier geen invloed op.
Via deze link naar de rijksoverheid kunt u zien wanneer u wel in aanmerking komt voor vergoeding: Krijg ik slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen vergoed?
* voorbeelden van dit soort middelen: oxazepam, temazepam, zopiclon, zolpidem, diazepam, lorazepam, alprazolam, midazolam